معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: وظیفه ذاتی وزارت جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی است که مواد غذایی به وفور و به سلامت در اختیار مردم قرار گیرد و باید بیشتر به سمت کاشت محصولات کم آببر و خود اتکایی در تولید آنها برویم.
به گزارش ایسنا - منطقه چهارمحال و بختیاری- حمیدرضا دانش 28 فروردینماه در هماندیشی سازگاری با خشکسالی و مدیریت مصرف آب با حضور بهرهبرداران شهرستان فارسان، اظهار کرد: انتظار میرود مجموعه کشاورزان و اعضای شوراهای شهر و روستاها همکاری لازم را در زمینه صرفهجویی در مصرف آب داشته باشند.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی در دستور کار خویش افزایش سطح زیرکشت را ندارد بلکه حفظ باغات موجود و حتی در برخی موارد 25 تا 40 درصد کاهش سطح زیر کشت را در برنامه دارد.
دانش تصریح کرد: در زمینه کشتهای پاییزه ارقام پرمصرف تغییر داده شده و ارقام جدید که مصرف آب کمتری دارند لحاظ شده است برای مثال ارقام جدید گندم و جو که نسبت به ارقام قبلی مصرف آب کمتری دارد در دستور کار قرار گرفته است.
وی ادامه داد: کشت کلزا نیز به دلیل اینکه کشت پاییزه است در برنامه قرار داده شده و میتواند در دستور توسعه کشت قرار گیرد.
دانش بیان کرد: وظیفه ذاتی وزارت جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی است که باید مواد غذایی به وفور و به سلامت در اختیار مردم قرار گیرد و باید بیشتر به سمت کاشت محصولات کم آببر و خود اتکایی در تولید آنها برویم.
وی اظهار کرد: به مدیران شهرستانی جهاد کشاورزی ابلاغ شده است که سطح زیر کشت بهاره نسبت به سال گذشته حداقل میان 25 تا 40 درصد کمتر انجام شود.
دانش تصریح کرد: در زمینه ذرت به عنوان کشت بهاره نیز دستورالعمل جدیدی برای مدیران شهرستانی ارسال شده است که آوردن ذرت رقم 700 خلاف است و میتوان با عامل توزیع آن برخورد کرد که این رقم اگر امروز کاشته شود تا 15 مهر ماه سال جاری قابل برداشت نیست و به جای آن ذرت ارقام 600 و 500 توصیه میشود که این ارقام با کاشت در 15 خرداد تا قبل از اول مهر کار کشت میشوند و برداشت آنها انجام شده است.
وی گفت: از سه سال پیش تاکنون کاشت برنج در 27 استان کشور که چهارمحال و بختیاری نیز از این استانها است ممنوع شده است و اکنون با خکشسالی موجود انتظار میرود این کشت به خصوص در زیر چاههایی که از منابع زیرزمینی برداشت دارند، انجام نشود.
دانش اضافه کرد: اگر این امر صورت گیرد با هماهنگی انجام شده با شرکتهای آب و برق، برق چاه موتور قطع خواهد شد.
وی بیان کرد: در کشت بهاره با ورود ارقام جدید برای کشت سیب زمینی به کشور این کشت از 15 خرداد آغاز و قبل از اول مهر ماه برداشت میشود کاهش 25 تا 40 درصدی سطح زیر کشت سیبزمینی نیز در برنامه قرار دارد.
دانش تاکید کرد: کشتهای نشایی در شرایط خشکسالی یکی از موارد کمک کننده است و خود به خود حداقل چهار نوبت میزان آبیاری نسبت به کشت مستقیم کمتر است و کشاورزانی که مایل باشند به ویژه در این محصول کشت نشایی داشته باشند میتوانند اسامی خود را اعلام کنند تا برنامهریزی لازم برای تهیه نشاء برای آنان انجام شود.
وی اضافه کرد: وقتی یک هکتار نشا در زمین قرار گیرد معادل حدود 12 هکتار کشت در زمین است.
دانش با بیان اینکه تمام اراضی زیر کشت استان 110 هزار هکتار است، تصریح کرد: آبیاری تیپ دارای مزایای بسیاری است و مصرف آب کمتر و تولید دو برابر را در پی دارد.
وی حمایت از کشتهای گلخانهای را یکی دیگر از سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و گفت: این کشت معادل 10 تا 12 برابر فضای باز تولید خواهد داشت برای مثال در یک هکتار فضای باز با آبیاری معمول در نهایت 50 تن عملکرد خواهید داشت اما در یک هکتار گلخانه حدود 200 تن و در برخی گلخانههای پیشرفته تا 600 تن عملکرد خواهد داشت که موجب صرفه جویی در مصرف آب خواهد شد.
دانش بر کشت گیاهان دارویی همانند زعفران و گل محمدی تاکید کرد و گفت: نیاز آبی که این کشت دارد از کشت معمولی کمتر است ودرآمد بیشتری نیز خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی استفاده از کودهای ازوته درست نیست به دلیل اینکه وقتی رشد سبزینه گیاه زیاد شد نیاز به مواد بیشتری دارد و استفاده از کودهای سولفات آمونیوم و پتاسه که قابلیت جلوگیری از سرما و مصرف آب کمتری در گیاه دارد، توصیه میشود.